Lauri Törni

Lauri Törni sai kunnianosoituksen USA:n erikoisjoukoilta

Suomalainen Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni on saanut korkean tason tunnustuksen Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukoilta. Vihreiden barettien sankariksi Larry Thorne -nimellä kohonnut Törni on nimetty Special Forcesin 1. rykmentin kunniajäseneksi. Tunnustus myönnetään vain noin kerran kymmenessä vuodessa.
Erikoisjoukkojen komentaja kenraali Thomas R. Csrnko luovutti kunniataulun Ft. Braggin tukikohdassa 2600 veteraanin läsnäollessa. Monet heistä tunsivat Törnin henkilökohtaisesti. Muutama Törnin kouluttama nuorempi upseeri muisteli pelonsekaisesti vieläkin kutsua viikonloppua viettämään Törnin mökille. Ilta alkoi aina 50 etunojapunnerruksella, ennen kuin vapaa-aika alkoi.
Yhdysvaltalaisten toiveiden mukaisesti Törnin sisarenpoika Juha Rajala ja taulun vastaanottanut Ilkka Nieminen luovuttivat kunnianosoituksen Sotamuseon kokoelmiin Helsinkiin. Sotamuseossa sijaitsevat myös Törnin kaikki kunniamerkit, aina Mannerheim-rististä haavoittumisesta annettuihin Purppurasydämiin.
Lauri Törni katosi Vietnamin sodan salaisessa tehtävässä helikopterilennolla vuonna 1965. Onnettomuusalue viidakossa paikannettiin vuonna 1999 suomalais-amerikkalaisen retkikunnan toimesta ja kahden armeijan sotasankari haudattiin Arlingtoniin. Törni on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen sotilas Mannerheimin rinnalla. Hänen hahmonsa on ollut Hollywood-elokuvan esikuvana ja Törnin elämäkertaa Legenda käännetään parhaillaan eestiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s